Den indiska sareen

kvinnor i sarees

Sareen är ett klädesplagg med en historia som går tillbaka tusentals år. Tyget är ca 6 meter långt och draperas över kroppen på olika sätt. Det vanligaste sättet är när tyget är virat runt höfterna med ena änden hängande över axeln. Sareens mönster är enklast på den delen som bärs in mot kroppen, två dekorativa bårder löper längs med tygets långsida, och den sista delen - som hängs över axeln - är den mest dekorativa. Det finns oftast en separat del - kallad "choli" - som matchar resten av sareen och som traditionellt görs till en top/överdel.

Historiskt var sareen vävd i siden eller i bomull. De rika kunde unna sig tunna, genomskinliga sidensarees medan de fattiga bar grövde sarees i bomull. Alla sarees var handvävda och var en stor investering i tid eller pengar.

I modern tid är sareen för det mesta vävd för maskin, och de är ofta gjorda av konstmaterial såsom polyester, rayon eller nylon som inte kräver stärkning och/eller strykning. Mönster är tryckt på väven, eller så är de vävda med enkla mönster. Handvävda och handdekorerade sarees finns överallt i Indien och är väldigt populära till bröllop och andra stora tillställningar, och är givetvis också mycket exklusiva och dyra.

En riktig saree-entusiast kan ha 200 sarees i sin garderob. Varje delstat i Indien har sin specialité när det gäller traditionella, handvävda sarees och den indiska kvinnan har gärna någon saree från varje delstat.

 

saree tyg

Efter ett antal resor till Indien med envist letande har jag hittat sarees som passar i väst:

  • bra kvalitét (siden/chiffong, egenskaper som fall, tyngd, tålighet, skrynkelfri mm)
  • vackra färger och design som passar det västerländska modet
  • tyget bör vara tvättbart i vatten.

Med andra ord: elegant, färgrikt, funktionellt, kvinnligt, sensuellt och lyxigt!

saree tyg